13.2.13

the ones before




 
αφού λοιπόν έχεις καταφέρει να χωρέσεις όλα σου τα ρούχα στη βαλίτσα (στις βαλίτσες αν είσαι εγώ) και είσαι σίγουρος ότι δεν έχεις ξεχάσει κάποιο gadget μαζί σου, ήρθε η ώρα να ανέβεις επίπεδο δυσκολίας...


ήρθε η στιγμή που πρέπει να κάνεις το budget του ταξιδιού (αουτς)

αλλά πριν υπολογίσεις με κάθε λεπτομέρεια πόσο θα σου κοστίσει το ταξίδι πρέπει να αρχίσεις να εξοικονομείς χρήματα και χρόνο από τα πράγματα τα οποία μπορούν να ετοιμαστούν εντός των συνόρων της χώρας σου.

πριν διαβάσεις οποιαδήποτε συμβουλή... θα βγάλω προς τα έξω την αυταρχική δεσποινίς που πάντα κρύβω μέσα μου (ή έστω νομίζω) και θα σε προειδοποιήσω ότι ένα τέτοιο ταξίδι δεν είναι για ατάκες τύπου «έλα μωρέ... για ένα ευρώ δεν χάθηκε κανείς» ... ω ναι αγαπητέ μου... ω ναι... χάθηκε... stick to the plan 
…ακόμα και αν αυτό σε κάνει να γυρίσεις όλο το κέντρο της ρώμης μέχρι να βρεις μπουκαλάκι νερό με μόλις 1 ευρώ (όχι εγώ.. μία φίλη μου)


 




 1.  εκτύπωσε τους χάρτες σου

σκέψου τι θα γλίτωνες αν όταν κατέβαινες από το αεροπλάνο ή σε κάθε στάση σου -αν ταξιδεύεις με τραίνο- είχες ένα χάρτη και όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να πας από τον σταθμό αποβίβασης σου στο hostel όπου θα μείνεις. 
πριν επιβιβασθείς στο μέσω μεταφορά σου φρόντισε να ξέρεις πιο λεωφορείο/τραμ/μετρό θα πρέπει να πάρεις όταν φτάσεις στον προορισμό μου.

τα δημόσια μέσα μεταφοράς μπορείς να τα βρεις στην επίσημη ιστοσελίδα της εκάστοτε πόλης την οποία επισκέπτεσαι ή στο μαγικό site urbanrail.net/ στο οποίο θα βρεις επίσης και τους αντίστοιχους χάρτες.

για εσένα που ταξιδεύεις με interrail, γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι σταθμοί τραίνων στην Ευρώπη βρίσκονται πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης την οποία επισκέπτεσαι, φρόντισε να έχεις από πριν βρει την διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσεις για να φτάσεις από το σταθμό στο hostel σου. 
Το google maps είναι ένα εξαιρετικό βοήθημα για οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία χρειαστείς.

μην ξεχάσεις να εκτυπώσεις και τον χάρτη του ιστορικού κέντρου της πόλης όπου θα  μείνεις και θα εξερευνήσεις κατά την διάρκεια του ταξιδιού σου (ξέρεις πόσο ακριβά έχουν γίνει αυτά τα πράγματα;)








  1. αγόρασε τα μικροπράγματα σε καλύτερη τιμή στη χώρα διαμονής σου
πίσω στο μότο «κάθε ευρώ μετράει» μην κάνεις το λάθος να μπεις στη διαδικασία να ξοδεύεις από τον προϋπολογισμό σου σε μικροπράγματα. 
αντί να χρεωθείς από το hostel μία έξτρα μαξιλαροθήκη φρόντισε να έχεις πάρει εσύ μαζί σου μία. 

μικροπράγματα όπως σαγιονάρες για το ντους ή λουκέτο για τις βαλίτσες σου (α-π-α-ρ-α-ί-τ-η-τ-ο) φρόντισε να τα έχεις προμηθευτεί από πριν αλλιώς.. ουπς.. λυπάμαι.. θα μείνεις χωρίς κρέμα μαλλιών για το υπόλοιπο ταξίδι






 


  1. θες να ψωνίσεις κατά την διάρκεια του ταξιδιού οπωσδήποτε;;  


...κάνε το έξυπνα 
διάλεξε διεθνείς αλυσίδες τροφίμων, τις οποίες τις γνωρίζεις -και κατ’επέκταση τα προϊόντα και τις τιμές τους- και αφού επισκεφτείς την επίσημη ιστοσελίδα τους ψάξε για τα καταστήματα τους στις πόλεις όπου θα επισκεφτείς κατά την διάρκεια του ταξιδιού σου. 
αφού βρεις τις διευθύνσεις, μία γρήγορη ματιά στο google maps και θα έχεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι και έναν ακόμη χάρτη για την συλλογή σου.

προτείνω τα καταστήματα της αλυσίδας Carrefour και Lidl, κυρίως λόγω των πολύ καλών τιμών τους αλλά και τις ποικιλίας των προϊόντων τους (αν βρεθείς στην Βαρκελώνη δοκίμασε τον έτοιμο τοματοχυμό gaspatsio των Carrefour, τέλειο σνακ για την πείνα)





  1. όχι φαγητό σε σταθμούς τραίνων, λεωφορείων, πλοίων ή αεροπλάνων


τσιγκούνα; 
απαπαπα 
την πρώτη φορά που χρεώθηκα 12 ευρώ σε σταθμό τραίνου για δύο πακέτα πατατάκια και ένα χυμό... κατάλαβα τι είχα κάνει λάθος στον προϋπολογισμό του ταξιδιού μου

όταν σταμάτησα να παραγγέλνω take away γεύματα για το γραφείο, αυτόματα το πορτοφόλι μου ήταν κάθε μέρα γεμάτο. 
το ίδιο ισχύει και στο ταξίδι... μικρά σάντουιτς πακεταρισμένα, με απλά υλικά που δεν χαλάνε εύκολα αν μείνουν ώρες έξω από το ψυγείο, κρακεράκια με αλάτι, μπισκότα για την λιγούρα, ριζοκροκέτες, τσίχλες για να ξεγελάς την πείνα, αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί για ενέργεια... είμαι μόνο μερικά από τα τρόφιμα που μπορείς να έχεις πακετάρει μαζί σου κατά την διάρκεια του ταξιδιού σου.

απλά σκέψου ότι συνδυάζοντας το tip no3 με το tip no4 μπορείς να χαμηλώσεις το budget σου στο ένα γεύμα σε εστιατόριο την ημέρα. 

 

είσαι την Ιταλία; 
δοκίμασε ένα φουλ πρωινό με κρουασάν, φρούτα και καπουτσίνο, το οποίο θα σε κρατήσει χορτάτο μέχρι το απόγευμα και για βραδινό διάλεξε ένα γεύμα αγορασμένο από μία αλυσίδα τροφίμων

μένεις σε hostel; 
μην παραλείψεις ποτέ το δωρεάν πρωινό του και επένδυσε σε ένα χορταστικό γεύμα αργά το απόγευμα


ταξίδευες όλη μέρα; 
Φάε ένα γεμάτο δείπνο και αρκέσου σε ένα δροσιστικό χυμό για ενέργεια το πρωί της επόμενης



  1. δόξασε το μενού της ημέρας


το αγαπάμε και το δοξάζουμε... το μενού της ημέρας των ευρωπαϊκών εστιατορίων είναι ό,τι καλύτερο θα συμβεί για κάθε ταξιδιώτη.

μην το υποτιμάς... δεν σημαίνει ότι αν ένα εστιατόριο έχει μενού της ημέρας με 10 ευρώ, το φαγητό θα είναι άνοστο. 
έχω φάει κάποια από τα πιο ολοκληρωμένα, νόστιμα γεύματα διαλέγοντας τέτοια μενού... διάλεξε το και απόλαυσε

No comments :