5.4.13

Nederland Part2






αφού μίλησε το αγόρι για την Ολλανδία (καλά για το Amsterdam), ήρθε η ώρα του κοριτσιού να μιλήσει για την χώρα με τις ατελείωτες παπαρούνες. η Βίβιαν είναι αυτό που λέμε “super cute” -καλά… το βλέπεις και στο βίντεο αυτό- και μας έδωσε ένα πλήρη και πολύ ενδιαφέρον οδηγό επιβίωσης για κάποιον που θα επισκεφτεί για πρώτη φορά την Utrecht.

μα κοίτα πόσα links έχει βάλει αυτό το κορίτσι!





όνομα: Βίβιαν
χώρα, πόλη: Ολλανδία, Ουτρέχτη!

η καλύτερη εποχή για να επισκεφτώ την πόλη;
Χμ... εξαρτάται... Η πόλη και η Ολλανδία γενικότερα, έχουν περισσότερο κόσμο την συνηθισμένη high season, δηλαδή το καλοκαίρι. Παρ’όλα αυτά, θα σου πρότεινα να επισκεφτείς την Ολλανδία και την Ουτρέχτη τους «στεγνούς» της μήνες, που είναι είτε το διάστημα Γενάρη-Φλεβάρη, που μπορεί να πετύχεις και χιονάκι, είτε Απρίλιο-Μαίο που οργιάζει η άνοιξη! Δυστυχώς το καλοκαίρι στην Ολλανδία συνήθως είναι πολύ βροχερό, οπότε αν επιλέξεις να έρθεις μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου πάρε και ένα αδιάβροχο... 

Tip: ότι εποχή και να έρθεις βάλε στη βαλίτσα ρούχα για κάθε καιρική περίσταση! Δεν είναι τυχαίο που ο καιρός είναι το αγαπημένο θέμα συζήτησης των Ολλανδών...







ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να επισκεφτώ με το που φτάσω στην πόλη;
Σίγουρα το ιστορικό της κέντρο (Binnenstad)! Η Ουτρέχτη «κόβεται» στα δύο από το κανάλι της Oudegracht (προφέρεται «’Αουντεχραχτ» και σημαίνει «παλιό κανάλι»). Ο άξονας που δημιουργείται από αυτό το κανάλι είναι και ο βασικότερος περίπατος που πρέπει να κάνει κάποιος στην Ουτρέχτη. Και από τις δύο πλευρές του καναλιού υπάρχουν μαγαζιά, εστιατόρια, καφετέριες και τα κυριότερα αξιοθέατα. Το ιδιαίτερο στοιχείο αυτού του καναλιού είναι ότι αποτελείται από δύο επίπεδα: από αυτό του δρόμου που υπάρχουν τα μαγαζιά και τα αξιοθέατα, και από αυτό της επιφάνειας του νερού, όπου οι παμπάλαιες αποβάθρες με το που βγει λίγο ο ήλιος κατακλύζονται από Ολλανδούς -και Ολλανδοποιημένους-  για φαγητό και καφέ!  







μετρό.. λεωφορεία.. τραμ... τι θα με βολέψει πιο πολύ κατά τη διάρκεια της διαμονής μου και σε τι τιμές;
Βασικά ποδήλατο! Στην Ολλανδία είμαστε! Γύρω από το σταθμό έχει πολλά σημεία ενοικίασης ποδηλάτων και bike-sharing (λέγονται OV-Fiets). Αν είσαι περιπατητικός τύπος (όπως εγώ) η πρόσβαση είναι παντού πολύ εύκολη και με τα πόδια. Αν μια χώρα είναι πιο φλατ και από τηγάνι όλα εύκολα είναι! Παρ’ όλα αυτά, η πόλη έχει και πολύ καλό δίκτυο δημόσιας συγκοινωνίας, κυρίως με λεωφορείο.
Αν πρόκειται να μείνεις πολλές μέρες προτείνω με το που φτάσεις να βγάλεις από το σταθμό μια ανώνυμη κάρτα-εισιτήριο (λέγεται OV-Chipkaart), την οποία την φορτώνεις από το σταθμό με χρήματα. Κάτι σαν χρεωστική κάρτα, αλλά για τα λεωφορεία και για το bike-sharing. Οι Ολλανδοί έχουν σχεδόν καταργήσει τα κλασσικά χάρτινα εισιτήρια στα ΜΜΜ, τα οποία σίγουρα πλέον δεν συμφέρουν καθόλου! 





δεν θέλω να ξοδέψω όλη τη μέρα μου περιμένοντας στην ουρά του πιο πολυσύχναστου μουσείου της πόλης μέχρι να έρθει η σειρά μου, υπάρχει κάποιος εναλλακτικός χώρος πολιτισμού που θα άξιζε να επισκεφτώ;
Γενικά η Ουτρέχτη είναι από μόνη της ένα μουσείο. Περπατάς, κοιτάς, φωτογραφίζεις, ενθουσιάζεσαι και όλα αυτά χωρίς εισιτήριο και χωρίς ουρές! Όσο περπατάς, τόσο μαθαίνεις! Ένας επίσης καλός τρόπος ξενάγησης στο «μουσείο» της πόλης είναι με μια βαρκάδα στην Oudegracht. Είναι ελαφρώς τουριστική, αλλά μαθαίνεις ωραία πράγματα. Επίσης, μπορείς άμα θες να νοικιάσεις και τη δική σου βάρκα και να κάνεις βόλτα με φίλους, ή ακόμα να κάνεις «θαλάσσιο» ποδήλατο και κανό μέσα στα κανάλια!
Το βασικότερο μουσειακής αξίας αξιοθέατο, το οποίο όμως δεν νομίζω ότι έχει ποτέ μεγάλες ουρές, είναι ο Dom Tower, που εκτός από έμβλημα της πόλης, αποτελεί και ένα απο τα βασικότερα σημεία συνάντησης (κάτι σαν την Καμάρα για εμάς τους Θεσσαλονικιούς! Χιχι). Φυσικά η πόλη έχει και άλλα μουσεία, τα οποία όμως για να είμαι ειλικρινής δεν τα έχω επισκεφτεί.
Ένα όμως που έχω στη λίστα μου για να πάω οπωσδήποτε είναι το Museum Speelklok που φιλοξενεί συλλογή από παραδοσιακά παιχνίδια και παιχνίδια-λατέρνες. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και δεν νομίζω ότι θα συναντήσεις ποτέ ουρές (εκτός και αν πετύχεις κανένα σχολείο πριν από σένα...).   






 

θέλω να γυρίσω την πόλη με ποδήλατο... ποιες γειτονιές αξίζει να επισκεφτώ χωρίς να κουραστώ;
Πρώτος σταθμός, το κέντρο. Έχοντας σαν πυξίδα τον Dom Tower μπορείς να γυρίσεις και να «να χαθείς» στα στενάκια του ιστορικού κέντρου χωρίς χάρτη (που δεν βολεύει καθόλου πάνω στο ποδήλατο). Αν τελειώσεις με το «κλασσικό» ιστορικό κέντρο, μια βόλτα στον άξονα της Voorstraat και της Biltstraat με το ποδηλατάκι θα σε ξεναγήσει στην πιο hip περιοχή της πόλης.  
Μετά, θα πρότεινα και την περιοχή που κατοικώ, το Lombok. Βρίσκεται πίσω από τον σταθμό των τραίνων και οι Ολλανδοί την φωνάζουν «Μικρή Κωνσταντινούπολή» και για όσους έχουν επισκεφτεί το Βερολίνο είναι το αντίστοιχο Kreuzberg.
Περιοχή με ιστορικά κτίρια, τα οποία όμως κατοικούνται πλέον από ανθρώπους κάθε λογής  εθνικότητας και ηλικίας. Η απόλυτη πολυπολιτισμικότητα! Ο κεντρικός δρόμος της περιοχής, η Kanaalstraat είναι γεμάτη μανάβικα, φούρνους και μπακάλικα από περιοχές της Ασίας και της Αφρικής, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία για να δοκιμάσεις εξωτικά προϊόντα, τα οποία και οι ίδιοι οι Ολλανδοί τιμούν ιδιαιτέρως.
Παράλληλα, προς τα αριστερά στην Kanaalstraat βρίσκεται άλλο ένα κανάλι, το οποίο φιλοξενεί στην όχθη του έναν παλιό ανεμόμυλο, τον  Houtzaagmolen de Ster, που τα Σάββατα λειτουργεί σαν καφετέρια και σε ξεναγούν και στο εσωτερικό του! Αν είσαι τυχερή, μπορεί να πετύχεις και κάποια συναυλία, που πολύ συχνά διοργανώνει.
Τέλος, η περιοχή γύρω από το Wilhelminapark, στα ανατολικά της Ουτρέχτης είναι μια πάρα πολύ όμορφη περιοχή κατοικίας. Αν πετύχεις και ηλιόλουστη, ζεστή μέρα τότε πρέπει οπωσδήποτε να κατευθυνθείς σε αυτό το πάρκο με μια μπύρα για ηλιοθεραπεία μαζί με την υπόλοιπη Ουτρέχτη!






ποιες γειτονιές δεν πρέπει να πλησιάσω αν ταξιδεύω μόνη;
Γενικά, η Ουτρέχτη δεν έχει κανένα πρόβλημα όσον αφορά την ασφάλεια. Παρ’όλα αυτά, θα πρότεινα λίγη προσοχή αν βρεθείς προς την περιοχή του Kanaleneiland. Θεωρείται περιοχή γκέττο -όσο γκέττο μπορεί να υπάρχει στην Ολλανδία- αλλά δεν τίθεται θέμα κινδύνου. Άντε, κανένα πείραγμα!

ο ήλιος επιτέλους βγήκε και θέλω να τον χαρώ παρέα με τους ντόπιους, που μπορώ να πάω;
Κατ’αρχήν σε όποιο πάρκο βρεθεί πιο εύκαιρο μπροστά σου! Οι Ολλανδοί, όπως είναι φυσικό, εκτιμούν πολύ τον ήλιο! Έτσι, αν εκτός από ήλιο έχει και ζέστη, η πρώτη επιλογή είναι να πας σε κάποιο πάρκο για πικ-νικ. Τα πάρκα που μαζεύουν τον περισσότερο κόσμο είναι το Wilhelminapark και το Griftpark.
Επίσης, η Ουτρέχτη έχει πολλούς βοτανικούς κήπους, οι οποίοι είναι ανοιχτοί στο κοινό. Ο Παλιός Βοτανικό Κήπος του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης (βρίσκεται στο τέλος της Oudegracht), ο κήπος του Dom καθώς και διάφορα μικρά κηπάκια (όπως αυτό και αυτό) ανάμεσα στα ιστορικά κτίρια αποτελούν τα μυστικά των κατοίκων της Ουτρέχτης, που πολύ ευχαρίστως όμως μοιράζονται με τους επισκέπτες.
Δεύτερη επιλογή, είναι το κεντρικό κανάλι της Oudegracht. Μπορεί να μην το «πιάνει» τόσο ο ήλιος όσο τα πάρκα, αλλά τόσο στις πλατφόρμες με τις άπειρες καφετέριες και εστιατόρια, όσο και πάνω σε βάρκες επικρατεί πανικός από κόσμο που κυνηγάει μια θέση στον ήλιο. Αυτή είναι μια εμπειρία που σίγουρα δεν πρέπει να χάσεις!




είναι πρωί και έχω όρεξη για φρέσκο ψωμί, αλμυρές πίτες και μυρωδάτα γλυκά.. τι προτείνεις;
Το αγαπημένο μου «πρωινάδικο» της Ουτρέχτης είναι το De Bakkerswinkel και βρίσκεται στο τέλος της Voorstraat, πάνω σε ένα κανάλι. Όχι μόνο έχει φανταστικό ψωμί, γλυκά, quiche, σάντουιτς και τηγανιτά αυγά, όχι μόνο φτιάχνει την πιο νόστιμη ζεστή σοκολάτα που έχω πιεί ποτέ μου, αλλά προσφέρει και μία τέλεια εμπειρία εσωτερική διακόσμισης. Ναι μεν η είσοδος του είναι στο επίπεδο του δρόμου, αλλά τα «σαλόνια» του βρίσκονται στο υπόγειο του ιστορικού κτιρίου, στο κελάρι, το οποίο είναι στο επίπεδο του νερού.
Επίσης, αν είσαι fan της ιεροτελεστίας του τσαγιού, τότε πρέπει οπωσδήποτε να έρθεις με παρέα μετά το μεσημέρι και να παραγγείλεις το ειδικό μενού για τσάι.  
Αν πάλι το πρωί σου, καθότι είσαι σε διακοπές, ξεκινήσει κατά τις 12, τότε είναι ευκαιρία να έχεις μια Ολλανδικότατη εμπειρία lunch! Σχεδόν όλα τα κεντρικά καφε και εστιατόρια προσφέρουν μεσημεριανό, το οποίο αποτελείται από ιδιαίτερα σάντουιτς (broodjes) αλλά και σαλάτες. Τα δικά μου αγαπημένα μέρη για ολλανδικό μεσημεριανό στο κέντρο είναι το Tastoe, στην Zadelstraat, που είναι σαν παλιό ολλανδικό καφενεδάκι και το Broodnodig στη Mariaplaats, που προσφέρει τέλειο Σουηδικό μεσημεριανό!
Αν πάλι, πετύχεις ηλιόλουστη μέρα, τότε προτίμησε να κάτσεις έξω στο Winkel van Sinkel, στην Oudegracht (έχει τέλειο burger και σαλάτα με κατσικίσιο τυρί!).    




ποιο είναι εκείνο το μικρό, γλυκό,
retro μπιστρό που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτώ;
Νομίζω ότι στην κατηγορία αυτή, θα πρότεινα το Tastoe που ανέφερα και παραπάνω. Μετά τις 6 σερβίρει πολύ ωραίο βραδινό, που είναι και το κύριο γεύμα στην Ολλανδία, και το προσωπικό του είναι πάντα πολύ ευγενικό και φιλόξενο.  Ένα επίσης πολύ γλυκουλίστικο είναι το KEEK στην Twijnstraat, το οποίο σερβίρει πολύ νόστιμες σουπίτσες.
Για λίγο πιο Ολλανδικές εμπειρίες θα πρότεινα το Kafe Belgie στην Oudegracht. Έχει τεράστια ποικιλία σε μπύρες και μαζεύει πολύ εναλλακτικό κόσμο προς το βραδάκι. Επίσης, το De Morgenster λίγο πιο κάτω στην Oudegracht, είναι ένα ιστορικό bistro με πολύ ωραία ατμόσφαιρα και ενδιαφέρουσες φυσιογνωμίες!
Τέλος, υπάρχει και το The Village Coffee στη Voorstraat, που είναι η απόλυτη hipster-ο-φωλιά. Αν βρείς να κάτσεις, να θεωρείς τους εαυτό σου ήρωα! Γενικά, η Ουτρέχτη έχει τόσα πολλά μαγαζάκια που πραγματικά δεν έχω ακόμα προλάβει να πάω σε όλα. Όποιο και να προτιμήσεις πάντως η ποιότητα είναι πάντα πολύ καλή!




που μπορώ να πάω αν θέλω να συνδυάσω χαμηλές τιμές και τοπικό
comfort food;
Γενικότερα, στην Ολλανδία υπάρχουν δυο κατηγορίες εστιατορίων: τα restaurants και τα eetcafes. Τα πρώτα είναι συνήθως πιο μεγάλα, πιο «στημένα» και πιο ακριβά. Τα δεύτερα, είναι κάτι μεταξύ εστιατορίου και καφετέριας και προσφέρουν μια πιο casual και cozy αίσθηση. Πολλές φορές η ποιότητα του φαγητού σε αυτά είναι ίδια ή και καλύτερη από τα restaurants αλλά οι τιμές αρκετά καλύτερες. Οπότε, σίγουρα προτείνω να διαλέξεις τα δεύτερα!
Στην περιοχή του κέντρου, εκτός από αυτά που έχω ήδη αναφέρει, αξίζει να επισκεφτείς το The Florin, στην Janskerkhof, για να πάρεις και μια γεύση του φοιτητόκοσμου της πόλης. Πολύ ωραίο περιβάλλον και πολύ καλό ολλανδικό φαί (σε εξαιρετικές τιμές!). Εδώ είναι μια καλή ευκαιρία για να δοκιμάσεις ένα από τα αγαπημένα φαγητά των Ολλανδών (και δικό μου), το κοτόπουλο σατέ (kip sate). Για λίγο πιο ethnic φαγητό θα πρότεινα και το Havana στην Oudkerkhof, που προφανώς έχει κουβανέζικη κουζίνα αλλά και κοκτέιλς σε νορμάλ τιμές. Επίσης, το jazz eetcafe t College στην Mariastraat είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που μπορείς να συνδυάσεις φαγητό με καλή μουσική.
Για να υπάρχει και μια εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, στο κέντρο υπάρχει το εστιατόριο De Zakkendracher, στην οδό Zakkendragerssteeg που έχει πάρα πολύ καλό φαγητό και αρκετά καλές τιμές για restaurant. Highlight του εστιατορίου είναι ο εσωτερικός του κήπος.
Αν κατευθυνθείς δυτικά, προς τη γειτονιά μου το Lombok, τότε σου έχω δύο must! Το πρώτο είναι το Cafe Lombok, στη γωνία J.P.Koenstraat και Vleutenseweg. Πολύ ωραίο και ιδιαίτερο φαγητό σε ethnic στυλ και πολύ φιλικό περιβάλλον και προσωπικό. Λίγο πιο κάτω στην Vleutenseweg είναι το West, το οποίο προσφέρει πιο Ολλανδικό φαγητό (πολύ πατάτα και κρέας δηλαδή) και έχει εξίσου πολύ ωραία ατμόσφαιρα! Και στα δύο eetcafe σερβίρονται μεσημεριανό και βραδινό.
Γενικά το φαγητό στην Ολλανδία θεωρείται αρκετά ακριβό σε σχέση με τις υπόλοιπες υπηρεσίες, και όντως είναι. Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ ότι ο δρόμος για να γνωρίσεις μια πόλη περνάει πάντα από το στομάχι (ναι, πιό πολύ και από τον έρωτα!). Η περιπλάνιση για να βρεις τόσο το κατάλληλο μέρος, όσο και την κατάλληλη τιμή σου επιτρέπει να γνωρίσεις την πόλη εμπειρικά και γευστικά! Φυσικά στην Ουτρέχτη, όπως και σε κάθε πόλη, ισχύει το όσο πιο τουριστικά τόσο πιο ακριβά. Αλλά δεν έχει τεράστιες διαφορές από περιοχή σε περιοχή. 
Επίσης, πρέπει όπωσδήποτε να δοκιμάσεις το ολλανδικό street food. Δεν είναι τόσο ότι είναι νόστιμο, αλλά η εμπειρία του να αγοράζεις φαγητό (κροκέτες κυρίως) από έναν αυτόματο πωλητή είναι απαραίτητη! Snacks όπως τα bitterballen, τα frikandellen και φυσικά οι τηγανιτές πατάτες είναι κομμάτι της Ολλανδικής κουλτούρας, οπότε πρέπει σίγουρα να τα δοκιμάσεις! 



το ιδανικό βιβλιοπωλείο/ βιβλιοθήκη για να περάσω την ώρα μου μία βροχερή μέρα;
Τα βιβλιοπωλεία στην Ουτρέχτη είναι λίγο εμπορικά. Φυσικά έχουν μεγάλη ποικιλία, αλλά δεν είναι και πολύ φιλόξενα. Υπάρχει όμως η κεντρική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, η οποία μόλις έχει ανακαινιστεί και είναι πραγματικά υπέροχη! Βρίσκεται στο κέντρο της Ουτρέχτης, στην οδό Drift ανάμεσα σε άλλα ιστορικά κτίρια του πανεπιστημίου. Και μόνο μια βόλτα στην περιοχή και στη βιβλιοθήκη είναι μια χαρακτιριστική εμπειρία της πόλης και της ιστορίας της, καθώς το πανεπιστήμιο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη της Ουτρέχτης.
Εναλλακτικά, μπορείς με τα λεωφορεία 11 και 12, ή με το ποδήλατο αν το λέει η καρδούλα σου, να πάς μέχρι το σύγχρονο campus του Πανεπιστημίου (Uithof), λίγο έξω από την πόλη και να επισκεφτείς τη μοντέρνα βιβλιοθήκη η οποία επίσης είναι εξαιρετική! Αν έχεις μανία με τους
ιστορικούς χάρτες (nerd alert!) στον 6ο όροφο της βιβλιοθήκης θα βρείς μια απίθανη συλλογή από
χάρτες και σύνεργα χαρτογράφησης από όλον τον κόσμο.


 

λέω να συνδυάσω το ταξίδι μου με κάποια συναυλία, ποια είναι η μουσική που φιλοξενεί η πόλη; καλύτερο
live που έχεις δει όσο ζεις εκεί;
Η Ουτρέχτη, αν και βρίσκεται πολύ κοντά στο Άμστερνταμ, έχει την τύχη να έχει και δικά της πολύ καλά και οργανωμένα venues συναυλιών. Το βασικότερο και κεντρικότερο είναι το Tivoli Oudegracht, το οποίο διοργανώνει τα μεγαλύτερα events. Υπάρχουν σκόρπια μέσα στην πόλη πολλά ακόμα, μικρότερα και μεγαλύτερα (όπως τα ΕΚΚΟ, dBs, και Vredenburg).
Πιστεύω ότι η καλύτερη ευκαιρία για να γνωρίσεις τη συναυλιακή μουσική αίσθηση της πόλης είναι κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Le Guess Who?. 
Το φεστιβάλ διοργανώνεται δυο φορές το χρόνο. Στα τέλη Νοεμβρίου είναι η τριήμερη έκδοση του φεστιβαλ, όπου γίνεται πανικός από μεγάλα και μικρότερα ονόματα, και τον Μάιο είναι το μονοήμερο φεστιβάλ Le Guess Who? May Day, όπου τουλάχιστον φέτος το line-up είναι σχεδόν εξωπραγματικό (ένα όνομα θα πω: Deerhunter). Επίσης, θεωρώ ότι είναι ένα από τα οικονομικότερα φεστιβάλ που υπάρχουν στην Ολλανδία.
Υπάρχουν πολλά φεστιβάλ και συναυλίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα πιο δημοφιλή μπορείς να τα βρείς στα επίσημα site της πόλης. Αλλιώς, προτείνω να ρίξεις μια ματιά στο free-press Subbacaltcha!, το οποίο διοργανώνει και προωθεί λίγο –έως πολύ- πιο εναλλακτικά events και το οποίο έχει σώσει την κοινωνική μου ζωή τον τελευταίο χρόνο (hipster alert!).   
Είχα την τύχη να δω πολλά live τον ενάμιση χρόνο που είμαι στην Ολλανδία. Νομίζω ότι ένα από τα καλύτερα που είδα εδώ στην Ουτρέχτη ήταν των Alt-J, τον Φεβρουάριο. Ήταν λίγο πιο illustration απ’ότι θα ήθελα, αλλά απόλαυσα τη μουσική τους. Νομίζω όμως ότι η καλύτερη μου είναι όταν έχει φεστιβαλ! Ποδηλατάκι, πρόγραμμα στο χέρι και πάμε από μέρος σε μέρος για να ακούσουμε μουσικές! Φέτος στο Le Guess Who? του Νοεμβρίου έπαιξαν και οι δικοί μας Acid Baby Jesus (που τους έχω και μια αδυναμία), οπότε ήταν διπλή η χαρά του φεστιβάλ!  

καλύτερο δισκάδικο για
indie μουσική και βινύλια;
Με ένα στόμα, μια φωνή το Plato στη Voorstraat! Πολύ ωραίο δισκάδικο, με ωραία επιλογή σε indie και alternative τίτλους και φιλοξενεί τακτικά ακουστικά sets από τοπικούς και διεθνείς μουσικούς.

συναυλίες... μουσική... πάρτι... ποια είναι τα καλύτερα μέρη για διασκέδαση ή ένα χαλαρό ποτό;
Καλοί χώροι για να ανακαλύψεις την τοπική σκηνή εκτός από τα μεγάλα venues είναι είτε το 't Oude Pothuys στην Oudegracht για πιο jazz και rock, είτε το ACU στην Voorstraat για πιο punk και underground ήχους. Πάντως, θέλει λίγο ψάξιμο η βραδινή έξοδος, αν θες να πας κάπου ωραία. Είτε στο Tivoli Oudegracht, είτε στον άλλο του χώρο, στο Tivoli de Helling διοργανώνονται τακτικά πάρτυ με Dj-sets ηλεκτρονικής αλλά και indie μουσικής. Επίσης, ευτυχώς, κάθε βράδυ υπάρχει κάτι που μπορείς να παρακολουθήσεις στην Ουτρέχτη.
Τώρα, αυτό πως να το θέσω κομψά...? Ο μέσος Ολλανδός, όταν βγει Παρασκευή ή Σάββατο δεν θα τρέξει να ακούσει καλή μουσική (με ότι θεωρώ εγώ προσωπικά καλή μουσική, προφανώς). Έτσι, τα περισσότερα μπαρ Παρασκευή και Σάββατο είναι φίσκα και πολύ εμπορικά. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που μπορείς να βγεις και να περάσεις καλά. Στην περιοχή του κέντρου, στη Voorstraat και στην Biltstraat υπάρχουν στη σειρά πολλά bar, διαφόρων στυλ, που μπορείς να κάτσεις για ένα ποτό. Αν σου αρέσει το κρασί, μια καλή πρόταση είναι το Wijncafé Lefebvre, στην πλατεία Neude.
Και φυσικά υπάρχει πάντα η επιλογή να πάρεις το τραίνο και σε 25 λεπτά να βρεθείς Άμστερνταμ για να πιείς το ποτό σου! Και το καλύτερο? Καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας υπάρχουν τραίνα που συνδέουν το Άμστερνταμ με την Ουτρέχτη. Οπότε αν τα πρώτα βράδια δεν καταφέρεις να ανακαλύψεις κάποιο μέρος που να σου αρέσει για ποτό στην Ουτρέχτη, τραινάκι και Άμστερνταμ! 




θέλω να αγοράσω μικρά, χαζά και αστεία αναμνηστικά για τους φίλους μου.. τι προτείνεις;
Όπως κάθε πόλη που σέβεται τον τουριστικό εαυτό της, έτσι και η Ουτρέχτη έχει το μαγαζάκι με τα μικρά, χαζά, αστεία, έως και άσχημα αναμνηστικά! Στο κέντρο, σχεδόν κάτω από το Dom Tower, στη γωνία Servetstraat και Lichte Gaard είναι το μαγαζί με τα κλασσικά ολλανδικά σουβενιρ. Ξύλινα τσόκαρα, τουλίπες και delft blue σε όλο τους το μεγαλείο!
Αν θες να πας τα αναμνηστικά σου ένα κλικ πιο πέρα, θα σου πρότεινα να επισκεφτείς τη λαϊκή αγορά στην πλατεία Vredenburg και να αγοράσεις από εκεί είτε ένα κομμάτι τυρί (να σε δω ποιό θα πρωτοδιαλέξεις...) είτε ένα πακέτο Stroopwafels που είναι παραδοσιακές βάφλες με γέμιση καραμέλας! Επίσης, στη λαϊκή θα βρεις πολύ εντυπωσιακά αξεσουάρ ποδηλάτων, που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι για να μπορούν να ξεχωρίσουν τα ποδήλατα τους πιο εύκολα. Άλλα πιο ωραία, και άλλα πιο άσχημα και αστεία είναι νομίζω μια πολύ καλή επιλογή για αναμνηστικό δώρο!  


ήμουν καλό παιδί όλο το χρόνο και τώρα θέλω να με επιβραβεύσω αγοράζοντας κάτι μοναδικό (ρούχα ή
gadget)... έχεις υπόψη σου μαγαζιά που αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφτώ για να βρω κάτι διαφορετικό;
Η κεντρική αγορά της Ουτρέχτης συμπίπτει και με το ιστορικό της κέντρο (υπάρχει βέβαια και το εμπορικό του Hoog Catharijne, αλλά δεν θα στο πρότεινα...). Εκεί θα βρεις πολλά μαγαζιά από τυπικές ολλανδικές φίρμες, αλλά και τα κλασσικά διεθνή καταστήματα (έχει Monki!). Ανάμεσα σε αυτά όμως υπάρχουν όμως και οι κρυφοί θησαυροί!
Αν θέλεις να ψωνίσεις vintage και second-hand ρούχα και αξεσουαρ, τότε θα κινηθείς στην Oudegracht και θα ξεκινήσεις με το Episode: τη μέκκα του vintage! Αν και έχει τεράστια ποικιλία, καμιά φορά οι τιμές του είναι λίγο τσιμπιμένες. Γι’ αυτό θα πρότεινα, αν έχεις υπομονή, να ψάξεις στα second-hand μαγαζιά του ίδιου δρόμου. Πολλά από αυτά λειτουργούν και σαν αντικερί, οπότε θα έχεις την ευκαιρία να ρίξεις μια ματιά και σε αυτά τα αντικείμενα.
Γενικά, οι Ολλανδοί είναι υπέρμαχοι της ανακύκλωσης ρούχων και αντικειμένων, οπότε σίγουρα θα βρεις κάτι που να σου αρέσει σε αυτά τα μαγαζιά! Ένα αντικατζίδικο που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς είναι το van Leest Antiek στην Mariaplaats. Ειδικεύεται σε επιστημονικά εργαλεία και μοντέλα που συνδέονται με την ιστορία του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και πραγματικά είναι περισσότερο gallery παρά κατάστημα.
Γενικά, στους Ολλανδούς τους αρέσει πολύ να ντύνονται με χρώματα και σχέδια. Υπάρχουν καταστήματα που πουλάνε αντρικά πουκάμισα σε απίθανα (κάποιες φορές αστεία) σχέδια, τα οποία όμως έχουν πολύ ενδιαφέρον! Αυτά θα τα βρεις σε όλη την πόλη. Για γυναικεία χρωματιστά και λουλουδάτα ρούχα «ειδικεύεται» η οδός Lijnmarkt. Έχει μικρά τοπικά καταστήματα στα οποία θα αντιληφθείς τι πάει να πει τυπικό ολλανδικό στυλ (με όλες τις έννοιες...).
Δύο Ολλανδικές φίρμες που θα σου πρότεινα να δεις είναι τα υποδήματα Sacha και τα ρούχα Sissy-Boy. Θα βρεις καταστήματα και των δυο στην οδό Steenweg, πού είναι και ο κεντρικός εμπορικός πεζόδρομος. Πολύ ωραία ρούχα, και ειδικά αντρικά, έχει και η οδός Zadelstraat.   
Τον πρώτο καιρό που είχα έρθει και έφτιαχνα το σπίτι μας και οργάνωνα τα κουζινικά μας, είχα κολλήσει με το Dille & Kamille. Βρίσκεται και αυτό στην Oudegracht και εμπορεύται ότι μπορείς να φανταστείς σχετικά με την κουζίνα.
Από ταψάκια για cupcakes με ειδικά θυκάκια και σπατουλάκια, μέχρι χειροποίητα ξύλινα και κεραμικά σκεύη και αρωματικά σαπούνια και πετσέτες! Επίσης, έχει πάρα πολύ ωραία συλλογή από μυρωδικά και βότανα. Ανάλογα με την εποχή, παρασκευάζει και πουλάει mix για τσάι που πραγματικά μοσχοβολάει όλη σου η κουζίνα!
Αν σε ενδιαφέρει το design, τότε πάνω στην Oudegracht θα βρεις αρκετά τέτοια μαγαζιά, τα οποία όμως προειδοποιώ ότι χτυπάνε κατακέφαλα! Υπάρχει όμως και ένα μαγαζάκι σε αυτόν τον δρόμο, το VAEN, που έχει πολύ ωραία vintage φωτιστικά και μικροέπιπλα σε αρκετά φυσιολογικές τιμές!
Κάτι που ίσως θα σου άρεσε να πάρεις, είναι οι χρωματιστοί μουσαμάδες που πουλάνε και τους χρησιμοποιούνε οι Ολλανδοί για τραπεζομάντυλα. Είναι κάτι που δεν το βρίσκεις εύκολα στην Ελλάδα και πωλούνται σε αρκετά καλή τιμή! 

Τέλος, αν είσαι φαν των λουλουδιών, τότε το Σάββατο το πρωί πρέπει οπωσδήποτε να βρεθείς στις αγορές των λουλουδιών, στην Oudegracht και στη Janskerkhof, και να αγοράσεις είτε λουλούδια είτε αν είναι οι εποχή τους βολβούς λουλουδιών!



 


οι φωτογραφιες ειναι επιλογη της Βιβιαν και τα σχολια καταιφενια

2 comments :

Unknown said...

Αγαπώ, ΑΓΑΠΩ αυτό το μπλογκ <3
Μάγδα

Muki Mu Kats said...

έχω κάνει summer-university στην Γιούτρεχτ! αχ!

ps πληροφορίες για Βρέμη εντός!